Zapraszamy na webinar „Co czytać dzieciom i dlaczego”, który poprowadzi literaturoznawczyni po Kulturoznawstwie UŁ. Dowiecie się dlaczego klasyczne baśnie są takie straszne i dlaczego tak powinno być, czemu hollywoodzkie dobre zakończenie jest takie istotne, jak interpretować baśniowe symbole, czym kierować się przy wyborze literatury dziecięcej. Poznacie też subiektywną listę książkowych musthewów. Solidna porcja wiedzy, ciekawostek i czytelniczych propozycji. Czytanie podnosi poziom PKB, to zostało udowodnione naukowo. I to przez duńskich naukowców!

Stowarzyszenie Małyssak ma zaszczyt zaprosić Rodziców w tym roku pełnym wyzwań i niepewności na cykl spotkań internetowych dla rodziców z serii „Małyssak na świecie”, realizowany w ramach dofinansowania ze środków budżetu Samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego na rok 2020 oraz dzięki darczyńcom, którzy przekazali datki bezpośrednio na konto Stowarzyszenia oraz w ramach Małossakowych zbiórek.

Co czytać dzieciom i dlaczego?

Krótko o tym, dlaczego warto czytać dzieciom?

Klasyka literatury dziecięcej - źródła, interpretacja, wyjaśnienie symboliki.

Czym się kierować przy wyborze książek dla naszych dzieci?

Skąd brać książki? Kupować, wypożyczać? Księgarnie, wydawnictwa, biblioteki...

Czy książka to tylko "czarne znaczki na białym tle"? Ilustracje, książki dźwiękowe, książki sensoryczne, pomysły na zabawy, których inspiracją są książki.

Subiektywny przegląd literatury dziecięcej - klasyka i nowości.

Literaturoznawczyni i pasjonatka Dorota Mrozowicz-Grodzka

Z wykształcenia i z pasji jest literaturoznawczynią.  Ukończyła Kulturoznawstwo na Uniwersytecie Łódzkim. Baśnie pokochała zanim została mamą. Wierzy, że czytanie ma głęboki sens. Doświadczyła pracy jako asystentka reżysera teatralnego. Jest autorką audycji dla dzieci „Radiowa Przygoda” nadawanych w HTM Eco Radio. Jako wiceprezeska Stowarzyszenia Małyssak chce w szczególności wspierać kobiety, dzielić się wiedzą i szerzyć pozytywne wartości, jakimi są rodzicielstwo oparte na więzi, ekologia, naturalne dbanie o zdrowie, no i oczywiście poród naturalny i długie karmienie piersią. Ponadto odpowiada w Stowarzyszeniu za  wspieranie dzieci i młodzieży w edukacji kulturowo-społecznej i w tworzeniu swojej tożsamości.

Młoda kobieta cztająca książkę na tle biblioteczki z książkami

Zapisz się na webinar

„Co czytać dzieciom i dlaczego?”

12 grudnia 2020 (sobota) godz. 10:30-12:30

prowadząca:

kulturoznawczyni Dorota Mrozowicz-Grodzka

webinar jest bezpłatny

Ten webinar już się odbył